Miksi hintojen lasku eli deflaatio on ongelma?

Viime aikoina on puhuttu Suomea ja Eurooppaa uhkaavasta deflaatiosta. Mitä deflaatio tarkoittaa? Miksi deflaatio on ongelma?

Tiedät varmasti, mitä inflaatio tarkoittaa. Useimmat pitävät varmasti rahan arvon heikkenemistä ja hintojen kallistumista ongelmana.

Yksilön kannalta inflaatio voikin tuntua hankalalta: jos hinnat nousevat, mutta oma palkka ei, elintaso heikkenee.

Deflaatio tarkoittaa päinvastaista ilmiötä. Kun talous on deflaatiossa, rahan arvo vahvistuu eli hinnat laskevat.

Tätä taas moni pitää hyvänä asiana, koska oma palkka riittää aikaisempaa paremmin elämiseen.

Kansantalouden kannalta näin ei kuitenkaan ole. Taloustieteilijät korostavatkin mielellään sitä, että matala inflaatio on kokonaisuuden kannalta paras tilanne.

Mutta miksi deflaatio sitten on ongelma?

Ensinnäkin deflaatio vaikuttaa velallisten asemaan. Olet esimerkiksi ottanut 200 000 euron suuruisen lainan asunnon ostamista varten.

Kun rahan arvo vahvistuu ja hinnat laskevat, asunnon arvo pysyy samana tai jopa laskee. Asuntolaina kuitenkin on euromääräinen: olet edelleen velkaa 200 000 euroa, vaikka asuntosi arvo olisi pudonnut 150 000 euroon.

Valtion kannalta hintojen lasku taas johtaa verotulojen menetykseen. Arvonlisäverotulot laskevat samalla kun hintataso laskee. Vielä jos palkkataso lähtee laskuun, alenee myös tuloverotus. Tämä taas vaikeuttaa valtionvelan maksamista ja julkisten palveluiden rahoittamista.

Kolmas ongelma piilee siinä, että alamme lykätä kestokulutushyödykkeiden ostamista. Jos arvelen saavani auton ostettua ensi kuussa tätä hetkeä halvemmalla, odotan ainakin hetken. Jos televisioiden hinnat ovat laskussa, ajattelen pärjääväni vielä pari kuukautta vanhalla televisiolla.

Tämä voi johtaa deflaatiokierteeseen: alenevien hintojen myötä ostamme entistä vähemmän, mikä johtaa kysynnän laskun lisäksi tuotannon laskuun ja työttömyyden nousuun. Nämä taas voivat johtaa edelleen aleneviin hintoihin.

Siksi keskuspankit, poliitikot ja taloustieteilijät ovat huolissaan hintojen alenemisesta.

Leave a Comment