Pienet arjen kulut kuriin – paljonko cappuccino maksaa sinulle?

Oman talouden tasapainottamisen kannalta pienet, toistuvat menot ovat avainasemassa. Valitsetko mieluummin kahvikupin päivässä vai ulkomaanmatkan?

Jokaisena arkipäivänä teemme lukuisia pieniä valintoja.

Pieni valinta saatta sinä hetkenä tuntua merkityksettömältä: on mukava istahtaa hetkeksi kahvilaan, avata päivän lehti ja nauttia kupillinen cappuccinoa.

Eikä tämä pieni arjen ylellisyys maksa kuin kolme, neljä euroa. Kaiki on siis hyvin, vai mitä?

Kun istahdat kahvilan pöytään, et varmaankaan ajattele pienen arkisen valinnan vaikutusta vuoden mittaan. Ehkä sillä ei tunnu olevan oman talouden kannalta minkäänlaista merkitystä.

Pieni laskelma kuitenkin osoittaa, että arjen ylellisyydet kertautuvat nopeasti suuriksi summiksi. Jos nautit esimerkiksi 3,80 euron hintaisen erikoiskahvin kaksi kertaa viikossa, kertyy siitä lähes neljäsataa euroa vuodessa.

Neljäsataa euroa tuntuu jo aivan toiselta summalta kuin pari kertaa viikossa kulutettu neljä euroa – samalla summallahan voisit vaikkapa viettää viikon etelässä!

Siksi sinun kannattaa ennen kahvilaan istahtamista uhrata ainakin hetki ajatukselle: juonko nyt mieluummin kupin kahvia, vai lennänkö ensi kesänä viikoksi Turkkiin?

Tai jos pelkän kahvin lisäksi tapaat syödä pullan tai kakkupalan, voit vuodessa säästyvällä summalla matkustaa kenties kahdeksi viikoksi Thaimaahan.

Kumpi alkaa nyt tuntua houkuttelevammalta?

Jos edelleen arvostat kahvia, istu kahvilaan, nauti kahvista ja ilmapiiristä.

Olet tehnyt tietoisen valinnan kahvin ja Thaimaan välillä. Sinulle kahvi on tärkeämpää kuin lomamatka, nauti siis kupposesta hyvällä omatunnolla.

Ehkä olet kuitenkin tullut toiseen johtopäätökseen. Ehkä huomaatkin, että cappuccino ei sittenkään ole sinulle niin tärkeä asia ettetkö voisi luopua siitä.

Silloin on parempi jättää kahvi ostamatta, ja siirtää kuukauden kahvikassa matkatilille. Thaimaa odottaa!

Leave a Comment