Opiskelija rahapulassa – näin tasapainotat taloutesi

Raha ja rahanpuute ovat usein läsnä opiskelijan arjessa. Opiskelijan kannattaa kuitenkin hankkia mieluummin lisäansioita kuin rahoittaa opintoja kulutusluotolla.

Jos opiskelet, tiedät varmasti, miltä rahapula tuntuu. Opintoraha on tullut ja mennny kolme viikkoa sitten, opintolainakin on tullut käytettyä.

Silti pitää vielä selvitä viikko ennen seuraavan opintorahan saapumista tilille. Tällaisessa tilanteessa kulutusluotto tai pikavippi saattaa tuntua houkuttelevalta ratkaisulta.

Oman talouden tasapainottaminen on kuitenkin opiskelijalle ehdottomasti järkevämpää kuin ylimääräisen kulutusluoton tai joustavan luottorajan hankkiminen.

Jos opintoraha ja asumistuki eivät riitä arjen menoihin, on sinulla kolme vaihtoehtoa:

1) Tasapainota talous kulutusta pienentämällä
2) Tasapainota talous hankkimalla töitä
3) Tasapainota talous opintolainalla.

Kulutuksen pienentäminen, tulotason parantaminen ja rahan lainaaminen ovat oikeastaan ainoat keinot missä tahansa elämäntilanteessa.

Eri elämänvaiheissa kannattaa kuitenkin ensi sijassa tarttua eri vaihtoehtoihin: eläkeläinen tuskin haluaa palata töihin, opiskelija ei ehkä halua ottaa lainaa eikä kovin moni halua vapaaehtoisesti pienentää kulutustaan. Silti valinta on tehtävä näiden kolmen välillä.

Säästövinkit opiskelijalle

Oman kulutuksen pienentäminen on aina nopein tapa saada tulot ja menot tasapainoon: karsimalla hauskoista illanvietoista, muodista ja ulkomaanmatkoista aiheutuvia menoja riittää opintoraha ja asumistuki aikaisempaa pidemmälle.

Opiskelijan elämässä asuminen, ruoka ja illanvietot vievät usein leijonanosan tuloista. Säästäminen on usein helpointa aloittaa ruokamenoista: varsinkin päivittäin toistuvista pienistä ostoksista kertyy kuukaudessa huomattava summa.

  • Ruoka. Opiskelijan kannattaa aina käyttää hyväkseen edullinen opiskelijalounas. Opiskelijalounaalla vatsansa täyttää edullisesti koko päiväksi – toisin kuin kahvilan sämpyläosastolla.
  • Asuminen.
  • Vaatteet.

Opintolaina on varteenotettava vaihtoehto

Jos haluat kuitenkin nauttia opiskelijaelämästä, kannattaa sinun ottaa valtion takaamaa opintolainaa. Opintolainan korko on valtiontakauksen ansiosta alhainen, joten kyseessä on opiskelijan kannalta ehdottoman järkevästä valinnasta.

Ehkä kuitenkin kuulut niihin opiskelijoihin, jotka eivät syystä tai toisesta halua ottaa opintolainaa.

Vai sittenkin töitä?

Silloin sinulla on jäljellä vain yksi vaihtoehto: tarvitset töitä.

Onneksi opiskelijalle löytyy töitä kohtuullisen hyvin myös talouden yskähdellessä – ainakin jos on valmis ottamaan muutakin kuin niitä kuuluisia “oman alan töitä”.

Leave a Comment