Oma talous tasapainoon pitkällä tähtäimellä

Tulot ja menot tasapainoon – siinä on hyvä periaate jokaiselle. Toisinaan tämänhetkistä kulutusta on kuitenkin rahoitettava tulevaisuuden tuloilla. Siihen tarvitaan kulutusluottoa.

Kulutusluoton – tai oikeastaan minkä tahansa lainan tarkoitus on siirtää tulevaisuuden ansiota nykyhetkeen. Haluamme kuluttaa nyt rahaa, jota meillä ei vielä ole pankkitilillä. Kotitalouden suuremmissa hankinnoissa tämä on itsestään selvää. Juuri kukaan ei ensin säästä omistusasunnon koko kauppasummaa ja osta asuntoa vasta sen jälkeen.

Sen sijaan me säästämme osan asunnon kauppasummasta ja otamme lainaa loppua varten. Asuntolainan avulla siirrämme siis tulevaisuuden palkkaa tämänhetkiseen käyttöön. Kulutusluotto toimii aivan samalla tavalla.

Kenties haluat ostaa nyt television, tai kenties haluat ostaa perheellesi lomamatkan. Juuri nyt tililläsi ei ole rahaa, mutta tiedät saavasi säännöllisesti palkkaa seuraavina vuosina. Silloin kulutusluotto auttaa siirtämään tulevia ansiota tähän hetkeen: voit kuluttaa nyt rahaa, jonka ansaittset vasta vuoden tai kahden päästä. Kun sinä ja luoton myöntäjä toimivat vastuullisesti, tästä ei synny mitään ongelmaa. Saat lainan maksettua takaisin suunnitelman mukaan ja voit nauttia kulutuksesta nyt, sen sijaan, että säästäisit ensin vuosia.

Pitkällä tähtäimellä tämä kuitenkin edellyttää sitä, että tulosi ovat kulutusta suurempia. Lainan tarkoitus on tasata satunnaista heilahtelua: joinakin vuosina kulutat enemmän kuin tienaat, mutta useimpina vuosina tienaat enemmän kuin mitä kulutat. Siksi sinun on syytä pitää huolta oman taloutesi tasapainosta nyt ja tulevaisuudessa.

Leave a Comment