Asuntolaina vai sittenkin vuokralle?

Kysymys, jota moni yksin elävä, pariskunta ja perhe miettii. Asuntojen hintojen jatkuva kasvu on saanut monet suomalaiset valitsemaan vuokra-asumisen, ja nykyinen taloustilanne on ajanut pankit kasvattamaan lainojensa marginaaleja. Viitekorkojen ollessa lähes olemattoman pieniä, täytyy pankkien pitää marginaalit korkeana, ja monia asuntolainaa harkitsevia tämä pelottaakin. Maailmantalouden kääntyessä nousuun ja viitekorkojen kasvaessa, asuntolainan kokonaiskorko saattaa yhtäkkiä noustakin niin korkeaksi, että kuukausittainen lainanlyhennys nousee jopa satoja euroja.

Vuokra-asuminen on monin tavoin huolettomampaa, koska vuokralainen ei vastaa kiinteistön remonttikustannuksista, rikkoutuneen kodinkoneen maksusta ja muista omistajalle kuuluvista kuluista. Samalla kuitenkin puuttuu asunnonomistajan vapaus tehdä asunnolle, mitä itse haluaa, ja myös se seikka, että kuukausittainen maksu asumisesta hyödyttää suoraan omaa taloutta.

Etenkin yliopistokaupungeissa ja kasvukeskuksissa oman asunnon voi saada asuntolainalla, minkä lyhennys jää huomattavasti alle samantasoisen vuokra-asunnon kuukausivuokran. Asuntolainaa miettiessä täytyy kuitenkin tehdä tarkat tulo- ja menolaskelmat, ja miettiä pystyykö lainaa maksamaan, jos korot alkavatkin nousta. Asunto on kuitenkin myös sijoitus, ja jos sen saa ostettua hyvään hintaan hyvältä paikalta, sen arvo tuskin tulee ainakaan tippumaan.

Leave a Comment