Kolme käytännön vinkkiä tavoitteiden asettamiseen koulunsa päättäville

ValmistuminenKesäkuussa loppuvat opinnot monissa kouluissa, ja kukkien väriloiston keskellä jaetaan lukioiden ja ammattikoulujen päättötodistukset ne hyvin ansainneille oppilaille. Vaikka todistus onkin monelle lähtökohta tulevaa varten, kaikille tulevaisuuden suunnittelu ei ole niin yksinkertainen asia. Nykyään yhä useampi koulunsa päättänyt joutuu vaikean päätöksen eteen opiskelupaikan hakemisen suhteen, jos hänellä ei ole selkeää suuntaa opinnoilleen. Opiskelupaikka ja linja tulee kuitenkin vaikuttamaan vahvasti hänen loppuelämäänsä. Kysymykset; mitä tehdä, mitä opiskella, mikä minusta tulee isona, voivat pyöriä monen nuoren päässä. Keräsimme tähän muutaman yksinkertaisen vinkin, jotka auttavat hahmottamaan paremmin, mihin suuntaan elämäänsä haluaa lähteä viemään.

  1. Mieti, mitä haluaisit tehdä viiden vuoden kuluttua?
    Kysymys voi tuntua kliseiseltä, mutta se on hyvin suosittu muunmuassa työhaastatteluissa, kun työnantajat haluavat selvittää hakijan tavoitteita ja päämääriä. Elämänsä suunnittelu viiden vuoden päähän ei ole mikään helppo tehtävä, ja monen onkin erittäin vaikea vastata tähän kysymykseen. Käytä pohdintaan aikaa, anna ajatusten virrata ja hyväksy myös epämääräisemmätkin ajatukset alussa (”haluan mielenkiintoisen elämän”, ”matkustella paljon”, ”vakaat tulot” jne). Lähde jalostamaan niitä sen jälkeen konkreettisemmiksi askeliksi tavoitteita kohti. Prosessi ottaa aikansa, mutta sen avulla opit varmasti uutta itsestäsi ja haaveistasi, ja voit yllättyäkin keksiessäsi asioita, joiden et aiemmin ymmärtänyt olevan sinulle niin tärkeitä tulevaisuuden kannalta.
  2. Kirjoita oma manifesti
    Yksinkertaisesti; kirjoita ylös mihin uskot, ja mitä mieltä olet sinulle tärkeistä asioista. Älä kirjoita pakolla, vaan anna tässäkin ajatuksen virrata, ja kirjaa ylös kaikki, mitä tulee mieleen. Tavoitteena on tunnistaa niitä asioita, mistä välität ja mitkä ovat sinulle tärkeitä. Näiden asioiden käsittely antaa sinulle hyvän käsityksen siitä, kuka olet, ja mitä haluat elämältäsi. Se on hyvä lähtökohta päätöksille ja tavoitteiden asettamiselle.
  3. Kokeile ja testaa
    Vaikka et tietäisikään, mikä sinusta ”tulee isona” tai mitä tekisit elämälläsi, kokeile rohkeasti erilaisia asioita ja töitä. Mahdollisuuksia on monia vapaaehtoistyöstä työelämään tutustumiseen, ja näiden avulla voit saada nopeastikin muodostettua kuvan vahvuuksistasi ja heikkouksistasi – mitä rakastat tehdä, ja mitkä hommat vain eivät sinulta suju. Tämän lisäksi voit löytää uusia ystäviä ja muodostaa kumppaniverkostoa auttamaan sinua eteenpäin tulevalla urallasi.

Toiset ihmiset löytävät kutsumuksensa nopeammin kuin muut. Mutta muista, että vaikket heti osaisikaan päättää, mitä elämässäsi haluat tehdä, se ei ole millään tavalla väärin. Aseta itsellesi tavoitteita, ole utelias ja kehitä itseäsi, niin pärjäät varmasti!

Leave a Comment