Mitä todellinen vuosikorko tarkoittaa?

Lainsäädäntö edellyttää, että lainoja markkinoitaessa ilmoitetaan myös ns. todellinen vuosikorko. Mitä todellinen vuosikorko oikeastaan tarkoittaa?

Kuinka todellinen vuosikorko lasketaan?

Lainan todellinen vuosikorko voidaan laskea eri tavoin, jotka tuottavat hienoisesti erilaisia lopputuloksia. Euroopan Unionissa todellisen vuosikoron laskeminen määritellään kuitenkin direktiivissä, joten EU:n alueella kaikki kulutusluottoja ja muita lainoja myöntävät yritykset laskevat todellisen vuosikoron samalla tavalla.

Sinun kannaltasi tämä on erittäin hyödyllistä: voit olla varma, että eri lainan myöntäjät ilmoittavat keskenään vertailukelpoisia korkoja. Pieniä matemaattisia eroja tärkeämpää käytännössä on se, että luoton myöntäjä todella laskee kaikki luoton myöntämiseen liittyvät kustannukset todelliseen vuosikorkoon.

Lasketaan efektiivisen koron avulla

Todellinen vuosikorko lasketaan käyttämällä apuna ns. efektiivistä korkoa. Tällöin odotetaan, että lainaa ei makseta takaisin esimerkiksi kahden viikon tai kuukauden kuluttua sopimuksen mukaisena eräpäivänä.

Sen sijaan laskelma perustuu oletukseen, että kuluttaja ottaa vanhan lainan maksamiseksi aina uuden lainan, kunnes vuosi on kulunut. Näin saadaan selville, paljonko kulutusluotto olisi maksanut vuoden mittaan.

Takavuosina pikavippejä mainostettiin tavallisesti ilmoittamalla ainoastaan lainan korko lainajaksolta. Todellinen vuosikorko kuitenkin kertoo, mitä esimerkin lainankorko tarkoittaisi koko vuoden osalta: jos maksaisitkin lainan takaisin vasta 12 kuukauden päästä (esimerkiksi ketjuttamalla kuukauden mittaisi lainoja), on korkoa korolle -efektin myötä maksettava summa kasvanut huomattavasti suuremmaksi.

Korko, lainanhoitokulut ja takaus

Osa kulutusluottoja myöntävistä yrityksistä kikkailee todellisen vuosikoron laskemisessa jättämällä osan lainan ottajalle koituvista kustannuksista huomioimatta laskelmissa.

Tavallisesti huoioimatta jätetään takauksen osuus. Verkkosivustoilla mainostettu alhainen korko koskee vain tilannetta, jossa lainan nostaja on hankkinut lainalle henkilökohtaisen takaajan. Kun takaajaa ei ole, voi takauksen ostaa lainan myöntäjältä tai lähellä sitä olevalta yritykseltä.

Näin tosiasiassa takausmaksu on osa lainasta aiheutuvia kustannuksia, ja sellaisena se tulisi ottaa huomioon todellista vuosikorkoa laskettaessa.

Credit24 laskee todellisen vuosikoron oikein

Kun haet lainaa Credit24:ltä tekemällä joustoluotto-sopimuksen, voit luottaa ilmoittamaamme todelliseen vuosikorkoon. Meille on tärkeää, että teet päätöksen oikeiden lukujen perusteella. Kun vertailet eri lainojen todellista vuosikorkoa, päädyt nimittäin erittäin todennäköisesti Credit24:n joustoluottoon!

Leave a Comment