Säästä ruokamenoissa

Ruoka tuntuu vain kallistuvan kallistumistaan, ja monessa taloudessa se muodostaakin suurimman osan kuukauden menoista. Keräsimme tähän muutamia vinkkejä, kuinka voit säästää ruokamenoissa pitkän pennin.

  1. Kokkaa itse. Kun puhutaan ruokakuluissa säästämisestä, tämä tulee aina ykkösenä. Tekemällä ruoan itse sen sijaan, että ostaisit kaupasta eineksiä tai kävisit ravintolassa säästät jo kuukaudessa huiman summan. Tiedät myös tasan tarkkaan, mitä ruokasi sisältää, ja voit valmistaa juuri semmoista ruokaa kuin haluat.
  2. Osta ale-tuotteita. Monissa kaupoissa alennettaan tuotteiden hintaa, kun ne alkavat saavuttaa parasta ennen –päivämääräänsä. Pitämällä silmänsä auki, ja jopa selvittämällä, milloin lähikauppasi nämä alennukset laittavat, voi napata vielä hyvälaatuisia tuotteita jopa puoleen hintaan. Jos kotonasi on pakastin, voit ostaa lihoja, kalaa, juustoa ja paljon muita tuotteita alehinnoilla.
  3. Suunnittele ruokalista etukäteen ja tee tarkka ostoslista. Ilman suunnitelmaa kauppaan lähteminen tarkoittaa helposti turhaa rahanmenoa. Tällöin sortuu monesti heräteostoksiin, ja kukkaro kevenee huomattavasti. Vielä parempi on, jos suunnittelet vaikka koko viikon ruoat ja ostat kerralla tarpeet niihin.
  4. Valmista suuria annoksia. Tee kerralla ruokaa enemmän, suuri uunivuoallinen, kattilallinen tai pannullinen, jolloin ruokaa riittää useammalle päivälle. Pakasta osa, jolloin ruokaa on varalla myös myöhemmälle.
  5. Hyödynnä sesongin raaka-aineita. Eri kasvisten ja hedelmien sesongit vaihtelevat vuodenkierron mukaan. Sesongin aikaan tuotteet ovat edullisempia kuin sen ulkopuolella, joten hyödynnä tätä myös ruoanlaitossasi.
  6. Hanki ruokasi itse. Suomen luonto tarjoaa mahtavat mahdollisuudet saada terveellistä ja puhdasta ruokaa. Kerää marjoja ja sieniä, kalasta ja metsästä. Pakasta, kuivaa tai säilö muuten saaliisi, niin saat nauttia niistä vuoden ympäri.
  7. Hyödynnä tähteet. Jos ruokaa jää jäljelle, älä heitä sitä menemään, vaan jalosta eteenpäin. Jäljelle jääneestä puurosta voi tehdä esimerkiksi pannukakkua, ja perunamuussista keittoa.
  8. Tee eväät töihin. Lounaalla käynti viitenä päivänä viikossa tekee ison loven kukkaroon. Valmista illalliselle ainakin sen verran ruokaa, että saat siitä vielä eväät seuraavalle päivälle, tai tee kerralla isompi satsi ja pakasta siitä sopivia annoksia lounaalle.

Leave a Comment